Van plastic dop naar knikkertegel

  • 10 april 2018
d21fc627 b63b 4a14 91b5 b2317b616845

THEMA MILEU

De Gemeente Fryske Marren en Stichting Groen Doen willen de bewustwording van zwerfafval onder de jeugd op een positieven en tastbare ludieke manier stimuleren. Daarvoor heeft ‘Plastic Circle’ een programma ontwikkeld dat tot doel heeft kinderen bewust te maken dat plastic afval waarde heeft. Zij verzorgen gastlessen in alle groepen die direct na de voorjaarsvakantie starten.

Doel van de gastles is dat de kinderen in ongeveer drie kwartier bewust worden van zwerfafval en de plastic soep en dat afval een waardevolle grondstof is. Je kan er immers nog hele mooie en nuttige dingen van maken. Dit gebeurt op een positieve en interactieve wijze.

Op school zijn we op 5 maart gestart met het thema MILIEU en is er een inzamelpunt/koker geplaatst. Gedurende 4 weken kunnen plastic doppen en deksels van plastic flessen of pindakaaspot ingeleverd worden op school in de daarvoor bestemde ‘koker’. Door middel van een meter op de koker, is te zien we hoeveel doppen er al inzitten. Het inzamelen wordt beloond met een knikkertegel.

Bij de eerste 1.500 doppen is er een knikkertegel op een centraal punt in de school op een standaard gezet, om de kinderen te herinneren waar ze het voor doen.
We hebben het maximum aantal tegels, namelijk 10 stuks, behaald! Dat betekent in totaal 15.000doppen! Maar belangrijker nog is dat het thema afval en hergebruik wekenlang leeft op school, thuis en in de buurt.

Dinsdag 10 april was de onthulling van de eerste knikkertegel. De jongste en oudste leerling van Tweespan hebben als eerste geknikkerd.